Site Haritası

Anasayfa

TİKA tarafından Somali ve Cibuti’de gerçekleştirilen sosyal yaşamı geliştirme projeleri kapsamında, iki ülkede yer alan toplam 8 yetimhaneye donanım desteğinde bulunuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak Doğu Afrika ve Yemen'de yardıma muhtaçlara yönelik, "İnsanlığın #UmuduOl" yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı.
Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye desteğini ilk açıklayan ülkelerden birinin Etiyopya olduğunu vurgulayarak, “Etiyopya, FETÖ’nün cani yüzünü, insanlık için teşkil ettiği büyük tehdidi gören dostlarımızdandır” dedi.
Türkiye-Madagaskar İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kazan-kazan ilkesi temelinde ikili ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak adımları desteklemekte kararlıyız. Kalkınma iş birliğimizin karşılıklı fayda temelinde ilerlemesini istiyoruz. Karşılıklı iş birliğinin her türlü tekelci ve sömürgeci duygulardan uzak şekilde samimiyet zemininde geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum, bunun için imkânlarımızı sonuna kadar kullanmaya hazırız” dedi.
Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika’nın, Afrikalı kardeşlerimizin sorunlarına buralara has çözümler bulunması için gayretlerimiz sürecektir. Sadece Afrika’nın sesi olmakla kalmıyoruz. Türkiye, diplomatik desteğin yanında Afrika’ya yapılan teknik ve insani yardımlarda da en ön sıralarda yer alıyor. Zira biz, paylaşmanın bereketine inanan insanlarız” dedi.
Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunun Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mozambik, bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşadığı zor günleri geride bırakmış, bundan sonra aydınlık yarınlara bakan bir ülke konumuna gelmiştir. Kültürel zenginliği ve barındırdığı büyük ekonomik potansiyelle Mozambik, Afrika kıtasının istikrarlı ülkelerinden biri olmayı başarmıştır” dedi.
Afrika Birliği Libya Yüksek Komitesinin, Libya'daki son durumu konuşmak ve kalıcı çözüm önerilerini ele almak için Afrikalı liderlerin bir araya geldiği toplantının sonuç bildirgesinde, kapsamlı yeni bir meclis oluşturulması için Tobruk'taki parlamento ile Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi arasında uzlaşı sağlanması, en kısa sürede yeni bir ulusal hükümet oluşturulması gerektiği ifade edildi.
Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en temel insan hakkı konusunda sınıfta kalanların Türkiye’ye ders veremeyeceğini vurgulayarak, “Bir taraftan ekonomik çıkarlarınızla birçok Afrika ülkesinde fakirliği kronikleştireceksiniz, diğer yandan da fakirlik ve çatışmalardan kaçan mazlumların Akdeniz’de, Ege’de boğulmalarına ses çıkarmayacaksınız. Ondan sonra Aylan bebeği alacaksınız, dergilerinizin kapağına adeta bir sömürü aracı olarak kullanacaksınız” dedi.
 5  ...

“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU

AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.


Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz.  Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu.  Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki  Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM,  Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ

 

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikadernegi@gmail.com

Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam13
Toplam Ziyaret214409
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat