Site Haritası

Anasayfa

GÜNEY AFRİKA'DA KANLI PLATİN DAVASI Güney Afrika'da 34 madencinin öldüğü saldırı sonrası gözler adı emek sömürüsü ile anılan Lonmin şirketine çevrildi. Madencilikle Afrika kıtasının en büyük ekonomisi haline gelen Güney Afrika Cumhuriyeti son günlerde Apartheid döneminden sonraki en korkunç dramı yaşıyor. Radikal'de yer alan haberde Rustenburg kentindeki Marikina platin madeninde 10 Ağustos’ta başlayan grev sırasında 44 kişinin öldüğü olaylar ülkeyi derinden sarstı. Aylık 484-650 dolar maaş alan işçiler, İngiliz Lonmin Şirketi’nden ücretlerinin 1512 dolara yükseltmesini talep etmişti. Yaklaşık 3 bin işçinin 16 Ağustos’ta düzenledikleri gösteride polisin ateş açması sonucu 34 kişi öldü. Olay, akıllara ülkede 1948-1994 arası siyahlara ayrımcı politikaların uygulandığı Apartheid rejimini getirdi. Grevin ilk günlerinde ikisi polis 10 kişi hayatını kaybetti. Polis şefi, güvenlik güçlerinin ‘nefsi müdafada bulunduğunu’ savundu.
NİÇİN AFRİKA Afrika kıtası dünya topraklarının yüzde 24’ünü oluşturmaktadır. Buna karşılık nüfusu yüzölçümüne oranla çok azdır. Sadece 1 milyar civarında nüfusa sahiptir. Doğal olarak çöl bölgelerinde daha az nüfuslu olmasına rağmen Batı Afrika, Sahil ve Orta Afrika ülkeleri daha yoğun nüfusludur. Coğrafi keşifler (!) ve sanayileşmenin başlamasıyla Afrika özgürlüğünü kaybetmeye başlamıştır. Çünkü birileri için sömürülecek birçok kaynağı olan araziler olarak görüldüğü için keşfedilmiş olan yerler birilerinin vatanı idi.
İsrail'in Filistin’e uyguladığı ambargoya Güney Afrikalılardan tepki geldi. Güney Afrika'da Witswatersrand Üniversitesi (WITS) öğrencileri, Filistin’e destek için İsrail'i boykot ediyor WITS Üniversitesi Öğrenci Temsilcileri Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Üniversitenin İsrail kurumlarıyla herhangi bir akademik, ekonomik ya da kültürel ilişkisinin olup olmadığına ilişkin acil araştırma başlatılması çağrısında bulunuldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilere büyük önem verdiğini belirterek, bu çerçevede Botsvana ile de ticaret hacminin yükseleceğine inandığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilere büyük önem verdiğini belirterek, bu çerçevede Botsvana ile de ticaret hacminin yükseleceğine inandığını söyledi. Türkiye ile Botsvana arasında, "1. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı Protokolü" imzalandı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda düzenlenen törende protokole, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Bostvana Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Phandu Skelemani imza attı.
Binlerce Etiyopyalı ülkeyi 1991'den beri yöneten liderleri Meles Zenawi'yi son yolculuğuna uğurlamak için başkent Addis Ababa'nın Meskel meydanına toplandı. 20 Ağustos'ta Brüksel'deki hastanede enfeksiyondan ölen Zenawi'nin bayrağa sarılı tabutunun saraydan meydana getirilmesi ile dini tören başladı. Meles'in naaşı resmi konutu Büyük Millet Sarayı'ndan Meskel Meydanı'na üzüntülü kalabalığın eşliğinde yaklaşık 1,5 saatte taşındı. Afrika ülkesinden çok sayıda devlet başkanı ve birçok ülkenin temsilcisinin katıldığı devlet töreninde Etiyopya bayrağına sarılı Zenavi'nin tabutu meydanda katafalka koyuldu. Törene, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Gülle, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Tanzanya Devlet Başkanı Jakaşa Kikvete, Uganda Devlet Başkanı Yoveri Museveni, Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmed katıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Cezayir'in bağımsızlığını isteyen göstericilerin kanlı şekilde bastırılmasıyla ilgili devletin 51 yıllık sessizliğini bozdu.
Shell, Nijerya'da çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle Hollanda'nın Lahey kentinde mahkeme önüne çıkartılıyor. Dava birçok anlamda bir ilki ifade ediyor.Afrika'da Nijer nehri deltasındaki gökkuşağı renkleri insanın dikkatini çekiyor. İlk bakışta bir doğa oyunu gibi görünen şeyin, nehirleri ve gölleri sarmalayan petrol tabakası olduğu sonradan belli oluyor.
Malavi ve Tanzanya arasındaki Malavi Gölü üzerindeki tartışma tarafları rızasıyla Uluslararası Adalet mahkemesinin veya arabulucu bir tarafın aracılığıyla çözülmesi konusunda taraflar anlaştı. Bu tavsiye malavi’nin kuzeyindeki Mzuzi şehrinde bir hafta devam eden görüşmelerden ve çok az ilerleme kaydedildikten sonra her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından Malavi’nin Başkenti Lilongwe’de gazetecilere yapıldı.
... 48 ...

“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU

AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.


Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz.  Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu.  Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki  Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM,  Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ

 

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikadernegi@gmail.com

Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam32
Toplam Ziyaret214887
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat