Site Haritası

Anasayfa

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin kendi belirlediği politika çerçevesinde Somali'ye yardım yapmasından duyduğu rahatsızlığı resmi belgelerine yansıttı. AB diplomatlarınca hazırlanan 'Somali'de Güvenlik ve Hukukun Üstünlüğüne Bütüncül AB Yaklaşımı' belgesinde, Türkiye'nin Somali'ye artan ilgisinden bahsedilerek yeni aktörlerin bağımsız hareket etmesinin önlenmesi gerektiği ifade edildi.
Türkiye'nin Somali'deki varlığından rahatsız olan İngilizler yardım kuruluşlarına baskı yapmaya başladı. STK'lara, 'Siz yardım getirin. Biz dağıtırız' deniliyor. Mogadişu'ya ayak basan Türkler de havalimanında İngilizlerin talimatıyla fişleniyor.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği'nin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin, "Bugüne kadar görevlilerimizi veya elçiliğimizi hedef alan doğrudan bir saldırı olmamıştı, bu ilk defa oluyor. Daha önce Kızılay'da çalışanların yaralandığı birtakım patlamalar oldu ama onlar Türk Kızılayı'nı hedef alan bir saldırı değildi" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali'deki Türk Büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıyla ilgili, "Türkiye yardım elini taşeronların eylemleriyle çekecek bir ülke değildir. Biz insanlar ölmesin diye yardımlarımıza devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önüne araçla gelen 3 saldırgandan ikisi çıkan çatışmada öldürüldü, diğerinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu saldırgan ve 1 özel harekat polisi şehit oldu. Saldırıda 3 polis de yaralandı.
Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Wirtu, Afrika Birliği'nin sözleşmesine göre Mısır'da ordunun yönetime el koymasına sessiz kalmanın doğru olmayacağını söyledi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Eklemeddin İhsanoğlu bir özel televizyon kanalında Gazeteci Taha Akyol'un sunduğu Eğrisiyle Doğrusuyla programına katıldı. Mısır'daki darbeyi değerlendiren İhsanoğlu, darbe yapanlara karşı herhangi bir tavır koymazken, darbe ile görevden alınan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye eleştiriler getirdi. İhsanoğlu'nun Mursi'yi eleştirmesi kamuoyunda tepkileri çekti.
Avrupa Birliği, Mısır'daki askerî darbeden sonra ülkenin üyeliğini askıya alan ve müdahaleyi kınayan Afrika Birliği ile mukayese edilmemesini istedi. Askerî müdahaleyi ‘darbe' olarak nitelendirmemeye dikkat eden AB sözcüleri, “Biz Afrika Birliği değiliz, biz Avrupa Birliği'yiz.
... 37 ...

“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU

AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.


Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz.  Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu.  Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki  Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM,  Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA DERNEĞİ

 

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com

AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikadernegi@gmail.com

Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam330
Toplam Ziyaret234563
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat