Site Haritası
VE DEMOKRASİ KARIN DOYURMADI - APARTHEİD DEVAM EDİYOR

Altın ve elmas zengini Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapılan son nüfus sayımı, Apartheid’in yıkılmasının üzerinden 20 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen ülkede siyahlar ve beyazlar arasındaki gelir dağılımı eşitsizliğinin sürdüğünü ve beyazların siyahlardan 6 kat daha fazla kazandığını gözler önüne serdi.

Nüfus sayımı sonuçlarına göre, 2001'den bu yana 7 milyon artarak 51,8 milyona ulaşan ülke nüfusunun 41 milyondan fazlası kendisini siyah olarak tanımlıyor. 4,62 milyonu melez olarak tanımlıyor ki bu rakamla ilk defa ülkedeki melez nüfus beyaz nüfustan daha fazla bir miktara ulaşmış oluyor. 4,59 milyon kişi ise kendisini beyaz olarak tanımlıyor. 1,3 milyonu ise Hintli veya Asyalı olarak tanımlıyor. Nüfusun yüzde 60’ı ise 35 yaşın altında bulunuyor. Nüfusun 11 milyonu 5 yaş altı çocuklardan oluşan Güney Afrika'da, çocukların yüzde 4'ü de kimsesiz. Nüfusun 26 milyonunu kadınlar 25 milyonunu da erkekler oluşturuyor. Nüfusun yüzde 15’i HIV/ADIS’den etkilendiği için nüfusun daha fazla artmasını engelliyor. 

Siyahların gelirleri 2001'e göre yüzde 170'lik artışla 7 bin 500 dolara yükselmesine karşın, beyazlar 45,600 dolarla 6 kat daha fazla gelir elde ediyor.

Açıklanan verilere göre, çalışabilir nüfusun yüzde 30'nun işsiz olduğu görülüyor. Halbuki bu rakamlar da gerçeği yansıtmıyor. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 50 civarında. Her 2 siyahtan biri işsizlikle mücadele ederken beyazların sadece yüzde 10'u işsiz. Güney Afrika Cumhuriyeti yönetimi şu anda 26 milyon kişiye düzenli olarak maaş ödüyor. Bunlar hiç çalışmayanlar ve işsizlik maaşı olarak görülebilecek bir düzenlemeyle maaş alanlardan oluşuyor. 

Kahir ekseriyeti siyahlardan olmak üzere 1,3 milyon insanın evinde akan su bulunmuyor. Ülkede 748,597 evde tuvalet bile bulunmuyor. 10 milyona yakın insan düzensiz yerleşim birimlerinde yaşıyor.   

2001'de her üç kişiden birinin cep telefonu kullandığı ülkede, 2011 yılında bu oranın yüzde 90'a çıktığı görülüyor. Halkın yüzde 65'nin ise internet bağlantısı bulunmuyor.

Sonuçları değerlendiren Devlet Başkanı Jacop Zuma, “1994 yılından bu yana gerçekleştirilen ilerlemelere rağmen bu rakamlar bize ülkedeki Siyah Çoğunluğun derin yoksulluk, işsizlik ve eşitsizliklerle mücadele etmek zorunda kaldığını gösteriyor. Bakanlıklar ve ilgili kurumlarımız hizmetlerin ulaştırılabilmesi için bu bilgilere göre akıllı bir planlama yapmak zorundadırlar ” dedi

Devlet Başkanı Zuma, yaşam standartlarının ülke çapında yükseldiğini ancak zengin ve fakir arasındaki uçurumun yok olmadığını dile getirdi. İşsizliğin çözüme kavuşturulması, eşitsizliğin azaltılması ve yoksulluğu ortadan kaldırılması için Ulusal Kalkınma Planı’na da atıfta bulunarak 2030 yılına kadar herkesin temiz su, yiyecek, ev gibi temel hizmetlere ve imkânlara kavuşması gerektiğini işaret etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti uzun yıllar Hollanda, İspanya, Portekiz ve 1801’den itibaren de İngiliz sömürgesinde kalmış, 1910 yılında ise Güney Afrika Birliği kurulmuştur. 1948 yılında da ırkçı ve renkçi Apartheid rejimi kurulmuştur. 1994'e kadar da insanların ırklarına ve renklerine göre sınıflandırıldığı ve farklı bölgelerde yaşamaya zorlandığı yapan "Apartheid" rejimiyle yönetilmişti. 27 Nisan 1994 yılında yapılan ve ilk defa siyahların, Müslümanların, melezlerin oy kullanabildiği seçimler neticesinde Afrika Ulusal Kongresi seçimleri kazanmış ve Nelson Mandela Devlet Başkanı olmuştur. Karmaşanın yaşanmadığı bir geçiş takdir edilerek bütün dünyada övülmüştür. Mandela ve Apartheid rejiminin son devlet başkanı De Klerk Nobel Barış ödülüne layık görülmüştür.

1994 sonrasında insanların özgürlükleri oldu fakat arazilerinin yüzde 90’ının hâlâ beyazların elinde olduğu, üretilenlerin Avrupa’yı beslediği, finans sisteminin yahudilerin elinde olduğu ülkede demokrasi siyahların karınlarını doyurmamaktadır.

 

  
2097 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam203
Toplam Ziyaret234436
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat