Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Senegal'e Türk iş adamlarının ve yatırımcıların büyük ilgisi olduğunu belirterek, gelecek yıllarda bu ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi.
Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya gelen Senegal Başbakanı Abdul Mbaye ile Rixos Ankara Oteli'nde görüştü. Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Arınç, değerli bir konuğu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başbakan Erdoğan'ın İspanya'da olmasından dolayı konuk Başbakanı kendisinin karşıladığını ifade eden Arınç, Mbaye ile Senegalli bazı bakan, bürokrat ve iş adamlarının da Türkiye'ye geldiğini belirtti.
"Senegal, Afrika'da Türkiye'nin ilk diplomatik ilişki kurduğu ülkelerden biri" diyen Arınç, Senegal'in 1960'da bağımsızlığını kazandığını, Türkiye'nin de 1962'de ülkeyi tanıdığını hatırlattı. Arınç, iki ülke arasında 50 yıldır diplomatik ilişki bulunduğuna değinerek, Afrika'nın en batısındaki Senagal'in çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı.
Kendisinin de 20 gün önce Senegal'u ziyaret ettiğini hatırlatan Arınç, Afrika Medya Liderleri Zirvesi'ne katıldığını söyledi.
Arınç, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri "mükemmel" olarak nitelendirerek, hükümetler ve parlamentolararası ilişkilerin de çok güçlü olduğunu dile getirdi.
Türkiye ve Senegal arasındaki ticaret hacminin düşük bir seviyede, 150 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Arınç, "Ancak her iki ülkenin potansiyeli de bunu süratle artırabilecek güçte. Senegal'e Türk iş adamlarının ve yatırımcıların büyük bir ilgisi var. Umuyorum, önümüzdeki yıllarda bu ilişkiler daha da güçlenecek" dedi.
Arınç, Senegal'e ziyareti sırasında TRT, Anadolu Ajansı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Senegal'deki benzer kurumlar arasında çok iyi ilişkiler kurulduğunu belirterek, yarın Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda söz konusu işbirliğinin mutabakat anlaşmasına dönüştürüleceğini, kurumların genel müdürlerinin bu anlaşmaları imzalayacağını kaydetti.
-Senegal Başbakanı Mbaye-
Senegal Başbakanı Abdul Mbaye ise 2012'nin, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından çok önemli bir yıl olarak tarihi geçeceğini söyledi.
Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu belirten Mbaye, "Birçok sebepten dolayı kendimizi Türkiye'ye çok yakın hissediyoruz. Politik ve sosyal hayatı birleştiren birçok unsura sahip iki ülkeyiz. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman ülkeleriz. İki ülke de son derece laik ülkeler aynı zamanda. Ülkemizin bu sebepten dolayı da seçmiş olduğu rejim şekli demokrasidir" diye konuştu.
Türkiye ve Senegal arasındaki ilişkilerin geçmişe dayandığına dikkati çeken Mbaye, Senegal'in bağımsızlığının ilk yıllarından itibaren iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başladığını anımsattı. Senegal'in, Türkiye'nin Afrika'da tanıdığı ilk ülkelerin arasında yer almasından duyduğu memnuniyeti belirten Mbaye, Türkiye'nin son dönemde Afrika'ya yönelik önemli açılımlarının olduğunu vurguladı.
"Umuyoruz ki iki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün daha ileri seviyeye taşınacaktır" diyen Mbaye, iki ülke arasında ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel iş birliği ve değişim programlarının da önemli yer tuttuğunu ifade etti.
Türkiye'nin Afrika'ya erişiminde, Senegal'in anahtar ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Mbaye, kalabalık bir heyetle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini, bunun da iki ülke arasındaki ilişkilere verilen önemi gösterdiğini söyledi. Mbaye, Başbakan Erdoğan'ın gelecek yılın başında Senegal'e ziyaretinin planladığını kaydetti.
Konuşmaların ardından Arınç ile konuk Başbakan bir süre baş başa görüştü.
Görüşme sonrası Arınç'ın katılımıyla Senegal Başbakan Mbaye onuruna akşam yemeği verildi.