Mali'de yılda sadece bir kez yapılan gelenek izleyenleri şaşkına çeviriyor.
Mali'de yerlilerce kutsal sayılan ve yılda sadece bir gün girmelerine izin verilen Antogo gölünün etrafında toplanan yerliler göle giriş izni verilmesinden kısa bir süre sonra göldeki tüm balıkları topladılar.
Mali'deki Antogo gölü, yerliler tarafından kutsal olarak kabul ediliyor. Atalarından gelen bu gelenek günümüzde de aynen koruyan Mali'liler, kutsal günü iple çekiyorlar.
KUTSAL GÖLDE BALIK TUTMA GÜNÜ
Mali'de Dogon bölgesinde bulunan gölde, kabileler yılda sadece bir kez balık tutabiliyor.
'Antogo' isimli bu geleneğe göre bu çamurlu bölgede, sadece 15 dakika içinde bütün balıklar yakalandığı için olay da sona eriyor. Gölde toplanan kabileler, başlangıç işaretinin verilmesiyle, göle ellerinde balık tutma araçlarıyla hücum ediyor.
Oldukça kalabalık bir insan topluluğunun akın ettiği gölün yüzeyine görmek neredeyse imkansız bir hale geliyor.
GEÇMİŞTEN GELEN KUTSAL GELENEK
Antogo Gölü, halk için önemli bir anlam içeriyor. Göldeki su, bölge için yaşam anlamı taşıyor. Yerliler bu göl sayesinde hem su ihtiyaçlarını görüyorlar hem de tahil yetiştirebiliyorlar. Bu yüzden de göl onlar için kutsal olarak kabul ediliyor.
Sıcaklar nedeniyle büyük ölçüde kuruyan ve artık bir çamur haline gelen göle gelen binlerce insan, okunan duaların ardından ellerindeki sepetlerle çamura dalıyor. Çamurun içerisinde bulunan balıkları tek tek avlayan balıkçıların bir kısmı bunları çiğ çiğ yiyor.
Bu uygulama kutsal göle bir saygı ve onu temizleme olarak her sene tekrarlanıyor.