Site Haritası
TÜRKİYE UGANDA KEK TOPLANTISI

Başbakan Yardımcısı Arınç: "İkili ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturan diğer anlaşmaların da hayata geçirilmesiyle tarım, enerji, ulaştırma ve sağlık alanlarında değerlendirilmeyi bekleyen pek çok işbirliği fırsatı karşımıza çıkacak" Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı Kyambadde: "Türk yatırımcılarını kalite ve katma değer sağlamaları için Uganda'ya davet ediyorum. Onların ülkemize çeşitli kademelerde katma değer sağlayacağına eminim"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye ile Uganda arasında ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturan diğer anlaşmaların da hayata geçirilmesiyle tarım, enerji, ulaştırma ve sağlık alanlarında pek çok işbirliği fırsatının ortaya çıkacağını söyledi.

Türkiye-Uganda Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 2. dönem toplantısı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı Amelia Kyambadde'nin katılımıyla başladı.

Arınç, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılışında yaptığı konuşmaya, Kyambadde'yi Türkiye'de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Uganda'yı 2010 yılında ziyaret ettiğini belirten Arınç, ilk KEK toplantısının da bu ziyaret sırasında gerçekleştirildiğini anımsattı.

İkinci toplantıda ele alınacak ticari ve ekonomik konuların iki ülkenin ekonomik hayatına ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Arınç, son 3 yılda ikili ilişkilerin ciddi bir gelişme gösterdiğini, 2010'da Kampala'da büyükelçilik açıldığını ve THY'nin doğrudan uçuşlarının başladığını hatırlattı.

Ekonomik ve ticari bağlantıların daha ileri seviyeye taşınarak her iki ülke vatandaşlarının refah seviyelerinin yükselmesine olumlu katkı sağlayacağını belirten Arınç, "Bunun için çalışmalara hız verilmeli. Ticareti geliştirmenin yolları aranmalıdır. Çünkü Uganda ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi halen mütevazi bir düzeyde seyretmektedir. Mevcut rakamlar ülkelerimiz arasındaki ticaret potansiyelini yansıtmaktan henüz çok uzaktır" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 32 milyon dolarlık seviyeyle 2011'de zirveye ulaştığını, 2012 itibariyle de 26 milyon dolarlık ticaret hacmi kaydedildiğini aktaran Arınç, ikili ticaretin iyileştirmesinin yanı sıra karşılıklı yatırımların artırılmasının da öncelikli hedefler arasında yer aldığını vurguladı.

"Uganda'da tarım, madencilik, tarımsal sulama, gıda, ulaştırma ve enerji alanlarında işbirliği imkanlarının araştırılması gerektiğine inanıyorum" diyen Arınç, Türk müteahhitlerin Uganda'da alt yapı ve üst yapı projelerinde yer almaya, bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlıklı ortamda gelişmesinin ön koşulunun hukuki çerçevenin çizilmesi olduğunu vurgulayan Arınç, bu çerçevede KEK mekanizmasının önemine işaret etti. Arınç, "İkili ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturan diğer anlaşmaların da tamamlanarak hayata geçirilmesiyle tarım, enerji, ulaştırma ve sağlık alanlarında değerlendirilmeyi bekleyen pek çok işbirliği fırsatının karşımıza çıkacağından eminim" dedi.

Arınç, Uganda ile gerçekleştirilecek projelerin iki ülke insanına maksimum fayda sağlayacak çerçevede yürütülmesini dileyerek sözlerini tamamladı.

-Ugandalı Bakan'dan TİKA'ya davet

Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı Amelia Kyambadde de Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, kendisine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

34 milyonluk nüfusuyla küçük bir Afrika ülkesi olan Uganda'nın genç nüfusuyla canlı bir işgücü oluşturduğuna dikkati çeken Kyambadde, yüzde 5.8'lik büyüme oranıyla iyi bir gelişme gösterdiklerini, büyüyen ilk 100 ülke arasına girdiklerini aktardı. Kyambadde, Uganda'nın en büyük ticaret ortağının AB olduğunu, Sudan ve Kenya'nın ikinci ve üçüncü sırada yer aldığını dile getirdi. Uganda ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin ise düşük bir seviyede seyrettiğine işaret eden Kyambadde, ikili ticaret hacminin gelişmesi konusunda iyimser düşündüklerini belirtti.

Türk yatırımcılara geniş bir piyasa bölgesi ve 500 milyon dolarlık yatırım alanı sunulduğuna dikkati çeken Kyambadde, Uganda'nın yabancı yatırımlara kolaylıklar tanıdığını, özel sektörü özellikle de KOBİ'leri teşviklerle desteklediğini söyledi. Kamu ve özel sektör ortaklığında enerji, madencilik ve altyapı çalışmalarına destek verildiğini belirten Kyambadde, yatırımlara destek verirken ticaret hacmi ve kapasitesinde kısıtlama gözetilmediğini dile getirdi.

"Türk yatırımcılarını kalite ve katma değer sağlamaları için Uganda'ya davet ediyorum. Onların ülkemize çeşitli kademelerde katma değer sağlayacağına eminim" diye Kyambadde, TİKA'nın da ilişkilerin gelişmesi ve takibi, yeni projelerin hayata geçirilmesi için başkent Kampala'da bir ofis açmasını teklif etti.

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden ve iki gün sürecek toplantının sonunda, mutabakat zaptı imzalanacak.

  
2039 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi27
Bugün Toplam151
Toplam Ziyaret234384
AFRİKA DERGİSİ

Takvim
AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
AFRİKA-TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ
AFRİKA'DA TASAVVUFİ HAREKETLERİ İNCELEME ENSTİTÜSÜ
Saat