Başbakan Erdoğan ve Senegal Başbakanı Abdoul Mbaye başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Afrika'da barış ve istikrarın sağlanmasına, ortak menfaatler temelinde kıtanın refahına katkıda bulunmaya ve ihtiyaç duyulduğunda da insani krizlerin doğurduğu yaraların sarılmasına, Somali'de gösterdiği üzere destek vermeye devam edecektir" dedi. |
Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya gelen Senegal Başbakanı Abdul Mbaye ile Rixos Ankara Oteli'nde görüştü. Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Arınç, değerli bir konuğu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başbakan Erdoğan'ın İspanya'da olmasından dolayı konuk Başbakanı kendisinin karşıladığını ifade eden Arınç, Mbaye ile Senegalli bazı bakan, bürokrat ve iş adamlarının da Türkiye'ye geldiğini belirtti. |
Birleşmiş Milletler'e (BM) göre son şiddet olaylarında bölgeden çoğunluğu çocuk 100 bin insan evlerini terk etti. Öte yandan Goma'dan çekilen yüzlerce Demokratik Kongo askerinin Bakavu yolundaki Minova'da konuşlandığı bildiriliyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Kongo askeri, basına yaptığı açıklamada, "Günlerdir yağmurun altında çalılıklarda emir bekliyoruz. Açız ve merkezden herhangi bir komuta gelmedi henüz." dedi. |
Londra’daki Somali Konferansı’nda bakanlık sayısının düşürülmesi ve diasporaya ağırlık verilmesi istenmiştir. Somali’de kurulan yeni hükümetle ilgili bir diğer ve de en önemli problem ise diaspora-yerel çatışmasıdır. Hükümette 8 bakan diasporadan yer alırken sadece 2’si yerelden seçilmiştir. Bundan dolayı da “diaspora hükümeti” diye de eleştirildiği dile getirilmektedir. Başbakan Kenya’dan, Dışişleri Bakanı İngiltere’den Savunma Bakanı Kanada’dan, Enformasyon Bakanı Amerika Birleşik Devletleri’nden gelme ve Ekonomi ve Planlama Bakanı da 30 yıldır Somali’de değildi. |
Uluslararası Barış (!) Güçleri gözetiminde Somali'de yağma devam ediyor. Kenya Haziran ayında Somali petrol bölgelerini Fransız Total ve İtalyan Eni şirketlerine satmıştı. Ağustos ayında Kenya kendi sınırına yakın bölgelerde petrol çıkarmaya başlamıştı. Türkiye, Mogadişu’da kemik yakmaya, sokakları temizlemeye, balıkçılık öğretmeye, okul yapmaya, hastane yapmaya ve sıcak yemek dağıtmaya devam ediyor. |
Polis, Çarşamba günü Forbes Kömür maden işletmesi dışında güvenlik görevlilerinin protestocu kalabalığı dağıtmasından sonra iki maden işçisinin ölümlerini araştırıyor.Güney Afrika Kwa-Zulu Natal eyaletindeki Forbes Kömür & Manhattan'ın Kömür A.Ş. 'nin Magdalena ve Aviemore maden işçileri daha yüksek ücret talebiyle bu ayın başlarında greve gitmişti. Polis Çarşamba günü maden önünde toplanan 100 kişilik bir işçi bir grubunun toplandığını ve bu işçilerin güvenlik görevlileri tarafından dağıtıldığını söyledi. |
1 ... 43 44 45 46 47 48 49 ... 49 |
“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU
AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.
Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz. Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu. Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.
Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
AFRİKA DERNEĞİ
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org
E-mail: afrikadernegi@gmail.com
Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi