Siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesini protesto eden grupların eylemleri sekizinci gününde. Polis eylemcilere yine biber gazıyla müdahale etti.
ABD’nin Missouri eyaletindeki Ferguson kentinde, pazartesi gecesi de sokaklar hareketliydi. Gün boyunca ellerinde pankartlarla yürüyen eylemciler, akşam da sokaktan çekilmedi. Polis protestolara karşı yine biber gazı kullandı. Ferguson’un bazı noktalarında ordu birliklerinin yolları tuttuğu görüldü. Uluslararası ajanslar, bölgeden çok sayıda gözaltı fotoğrafı geçti. |
08.08.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 07.08.2014-23:22 Milliyet.com.tr » Gündem » Haber
Ebola kâbusu yayılıyor
Ebola yüzünden 3 Afrika ülkesinde olağanüstü hal ilan edildi. Suudi Arabistan’da Ebola’dan ilk ölüm gerçekleşti. İspanyol papaz da virüsü kaptı. ABD’nin deneyleri süren bir ilacı ebola kapan iki vatandaşında kullanması tartışmalara neden oldu |
Güney Afrika’da binlerce kişi İsrail’in Gazze’de düzenlediği katliamları protesto etmek için meclis binası önünde toplandı. Ellerinde İsrail’i eleştiren sloganların yazılı olduğu pankart ve dövizler bulunan büyük kalabalık Filistin'in Gazze Şeridi'ne uygulanan katliamın durdurulması için çağrıda bulundu. |
|
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanların oluşturduğu Seleka'nın kurucularından ve Benin'de sürgünde bulunan eski Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'nın ülkesine dönebileceği bildirildi.
Seleka generallerinden Nureddin Adem, siyasi ortam elverdiği takdirde Djotodia'nın barışa katkıda bulunmak üzere Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki siyasi hayata geri dönebileceğini belirtti.
|
|
Kuruluşunun 50. yılını 25 Mayıs 2014 tarihinde dolduran Afrika Birliği'nin Afrika Kıtası için yaptıkları, yapamadıkları, başarılar, başarısızlıklar, barış çabaları, durdurulamayan iç savaşlar ve Afrika'nın geleceği, Birleşik Afrika Devletleri mümkün mü, gibi konular 25 Mayıs Dünya Afrika Günü'nde analiz edilecektir. |
|
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 49 |
“AFRİKA DERNEĞİ” ve “AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” (AFSAM) İSTANBUL’DA KURULDU
AFRİKA DERNEĞİ ve AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs “Afrika Günü”nde İstanbul’da kuruldu.
Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor.
30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz. Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu. Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir. İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük. Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayan AFRİKA DERNEĞİ’nin ve Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.
AFRİKA DERNEĞİ ve AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.
Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
AFRİKA DERNEĞİ
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.org
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.com
AFRİKA DERNEĞİ web sitesi: www.afrikadernegi.net
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org
E-mail: afrikadernegi@gmail.com
Twitterdan takip edin : AfrikaDernegi